Un eveniment EESTEC este cu totul deosebit, la oricat de multe workshop-uri sau exchange-uri mergi mereu experienta este unica si incredibila.

Asa a fost si workshopul “Plop, Plop, Fizz, Fizz, Oh, What a Robot it is?” din luna Decembrie 2010 din Riga, Letonia.

 

Desi numele workshopului te poate contraria, din punct de vedere academic activitatile desfasurate au fost o adevarata provocare.

Fiind un novice in robotica m-am trezit cu un ciocan de lipit , fludor, niste componente si o schema electrica chiar din prima zi. Planul a fost ca in doar 5 zile sa reusim sa construiem si sa programam un robot sumo de 10x10x10cm.

Astfel la sfarsitul evenimentului eram mandra sa il prezint pe Mause, un robot sumo foarte fioros, la care toate componentele au fost asamblate de mine, pornind de la circuite, motor pana la carcasa.

 

Dar un workshop nu este doar un eveniment academic, poate ati mai auzit despre EESTEC Spirit, acel lucru pe care nici un membru nu il poate definii dar cu totii il traim de fiecare data cand suntem printe alti EESTEC-ari.

Pentru mine EESTEC Spirit este reprezentat de acel moment la un eveniment EESTEC cand un grup de oameni, in doar cateva clipe, devin prieteni buni care se bucura sa se revada desi aceasta este prima data cand se cunosc.

 

Deci, impreuna cu acesti prieteni am petrecut o saptamana in Riga, se apropiau sarbatorile si chiar a doua zi dimineata ne-am trezit cu nameti de zapada ce pareau hotarati sa nu ne lase sa ajungem la timp la laboratoarele de robotica.

Desi lucram foarte hotarati sa terminam robotul la timp, cu totii abia asteptam sa se  apropie seara si sa luam parte la City Rally. City Rally este un concurs pe echipe care imbina in mod distractiv obiective turistice, traditii locale si taskuri nastrusnice,.   Astfel dezlegand ghicitori si intreband localnici am descoperit Monumentul Libertății, Biserica Sfantului Petru, Catedrala Dom, Casele “Trei Frati” etc. deasemenea am cautat faimoasa pisica de pe casa, am facut ingerasi in zapada, am intrebat “cat este ceasul?” fara cuvinte, am cantat jocul copilariei “3 elefanti” versiunea in letoniana, patinaj si karaoke, si multe altele.

Iar orasul era pregatit sa il intampine pe Mos Craciun, targurile de cadouri te intampinau la tot pasul, localnicii te ademeneau cu bunatati locale si bauturi fierbinti, iar brazii impunatori straluceau plini de zapada si decoratiuni.

 

Intr-una din seri am luat parte si la dansuri  traditionale Letoniei, observand instrumentele musicale traditionale si portul local, acum nu stiu daca instructorii erau foarte buni sau dansurile erau simple dar  toata lumea a dansat si s-a simtit bine.

Iar International Night este o seara in care toti participantii aduc cate ceva de acasa, mancare si bautura, povestind putin despre traditiile locale. Ca eestec-ar si nu numai, cu totii am auzit de baclavalele turcesti, ciocolata elvetiana, sangria spanioleasca, despre uzo si rachia si multe altele pe care abia astepti sa le gusti.

 

Weekendul l-am petrecut la o cabana in Sigulda (numita si “Elvetia Letoniei”) faimoasa pentru castele si peisaje. Un weekend superb, alb, cu povesti in fata unui foc in semineu, iar ce se spune despre senzatiile tari de a combina sauna si zapada este intr-u totu adevarat. J

 

Cu mult drag de la un EESTECar,

Emilia