rudeanuNume: Cosmin Rudeanu

Ocupaţie: Antreprenor/Analist de Bussiness

Vârstă: 27 ani

Locul naşterii: Constanţa

EESTECer since 2007

 

Intervievator: De ce ai rămas atât timp în EESTEC?

Cosmin: Motivul principal a fost că am văzut de fiecare dată provocări noi. Mulţi nu mai vin pentru că au impresia că nu mai au ce învăţa. Eu am învăţat multe, nu doar din eşecurile noilor generaţii, ci și din generaţia mea, iar EESTEC este mediul care îţi oferă multe lecţii.

Intervievator: Care este ocupaţia actuală în EESTEC şi ce misiuni ai avut tu până acum?

Cosmin: Ocupația mea actuală în EESTEC este membru de onoare sau  aș putea zice la fel de bine că rolul meu este de mentor pentru generațiile mai noi. Ocupații în trecut: vicepreședinte Resurse Umane, membru senior, coordonator de eveniment, organizator PoliQuest, organizator ICE, mentor, trainer și multe altele. Pot să zic ce nu am făcut în organizație, ce nu am putut să fac este parte de acte. Când am fost în board, îmi spuneam părerea în legătură cu afișele, design și alte lucruri de la PR, dar cu juridicul de la FR nu am fost și nu am de gând să am legătura prea curând (râde).

Intervievator: La câte ICE-uri ai participat?

Cosmin: La 6.La unul am lipsit pentru că am participat la 2 evenimente unul dupa altul, T4T din Cracovia și unul bazat pe leadership în Varșovia, în aceeasi perioada cu ICE-ul respectiv.

Intervievator: Din cele 6 ICE-uri, care ţi-a rămas cel mai adânc în inimă?

Cosmin: Cred că primele două sunt la egalitate. Primul a fost primul meu ICE și mi-a plăcut foarte mult, au fost foarte multe poveşti, nu am mâncat bine şi nu m-am odihnit bine (râde). Iar în următorul an, am organizat eu ICE-ul și mi-a rămas în suflet pentru că am crescut foarte mult în acea perioadă.

Intervievator: Dacă ar fi să ne povestești un moment amuzant de la ICE, care ar fi acela?

Cosmin: Au fost foarte multe, dar ce îmi trece acum prin cap a fost la primul meu ICE. A fost primul weekend motivațional la care am participat. Oamenii ne-au avertizat de ce se va întampla acolo, că nu o să dormim, nu o să mâncăm…bineînțeles nu credea nimeni.

Îmi aduc aminte că am plecat pe la 5:00-6:00 dimineaţă la somn, după multe ore nedormite, petreceri, traininguri, workshopuri și urma să ne trezim la 7:00 să luăm micul dejun. Din ce mi-au povestit ceilalți, dimineața m-am ridicat undeva la 90 de grade în timp ce dormeam, deși eu nu vorbesc în somn, şi am urlat foarte tare “Nuu, nu din nou!”. Apoi m-am culcat înapoi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în timp ce băieții s-au speriat de mine.

Intervievator: La ce evenimente ai participat până acum la nivel local şi care îţi este cel mai drag?

Cosmin: It’s a hard choice, cred că PoliQuest-ul este cel mai tare: pe mine m-a marcat și se pare că e benefic pentru Politehnică. Am organizat şi eu câteva.

Intervievator: Înseamnă că ne poți spune o întâmplare de la un PoliQuest?

Cosmin: La primul sau la al doilea PoliQuest pe care l-am organizat, am aflat că nu aveam voie să intrăm în Politehnică. Noi nu ştiam asta până în ziua respectivă, dar ce știam era că se putea intră pe geamul de la baia fetelor. Iar noi, tineri și neliniștiți am organizat toată partea de logistică pe acolo, iar ulterior am aflat că ceilalți s-au prins.

Intervievator: Ai fost la evenimente internaţionale?

Cosmin: Evenimente internaționale: Home Automation organizat de LC Cosenza, Kapatronics organizat de LC Zagreb, Congresul din Craiova, T4T (Training for Trainers) de la Cracovia şi Cogresul din Tallin. La nivel academic – T4T mi-a placul cel mai mult, iar la nivel de experienţe – Congresul din Tallin.

IntervievatorCe se întâmplă la T4T?

Cosmin: La nivel internațional, există o echipă de traineri care pregătesc alți oameni arta predării. La T4T, înveţi efectiv ce înseamnă să fii un profesor bun, presupune foarte multe lecţii, puține ore dormite şi foarte multe exerciţii practice. Eu când am intrat pe uşa acolo, am mers direct în şedinţă şi am început să discutăm.

Intervievator: În EESTEC întâlnești o mulțime de oameni. Ai putea să ne spui 3 prieteni pe care i-ai întâlnit aici?

Cosmin: M-am gândit la întrebarea asta… persoanele care îmi sunt prieteni sunt Ion Meițoiu, Teddy Maireanu, Cristian Dorian Bălan care a fost cu mine în board, Georgiana Stan pe care o știam de înainte, Cătălin Secoșan, căruia îi datorez faptul că am intrat în EESTEC și Cătălina Stoica.

Intervievator: Câte un moment care te leagă de acești oameni?

Cosmin:Un moment care mă leagă de Cătălina Stoica a fost atunci când Hagi a ieșit din  board, iar în perioada verii atât Dodo, cât și Cătă au stat la mine acasa.

Ion Meiţoiu (Johnny) era prima persoană la care apelăm dacă aveam probleme. Primul moment în care am simţit că m-a ajutat enorm a fost pe durata primului ICE pe care l-am organizat eu, unde am ținut și partea de teambuilding. Ajunsesem în faza în care nu mai puteam să vorbesc, pentru că rămăsesem fără voce. De obicei, nu am încredere în oameni şi îmi place să fac eu ce am de făcut, dar atunci i-am dat lui Johnny absolut tot ce trebuia să facem. El s-a ocupat și și-a făcut treaba minunat, m-a scos din problemă.

O altă persoană ar fi Billy (Bulent Duagi), cu care aveam o prietenă comună și care mi-a povestit despre EESTEC, imediat după ce se întorsese foarte motivat de la un eveniment din Turcia. Așa am aflat eu de EESTEC.

Intervievator: Dacă tot am ajuns la partea asta, ne poți povesti cum ai intrat tu în EESTEC?

Cosmin: Eu am aflat de EESTEC în clasa a XII-a, după bacalaureat. Voiam să intru în EESTEC, le-am povestit colegilor mei de grupă despre avantajele pe care le întâlnești în organizație și vreo trei dintre ei au aplicat. Culmea ironiei, datorită unor probleme avute în perioada aceea, nu m-am mai înscris, dar la un an după, m-am întâlnit la stand cu Cătălin Secoșan și m-a convins să aplic. Eram foarte aproape să nu fiu acceptat, pentru că am avut un moment de blocaj la interviu. Mi s-a pus o întrebare care nu știam unde bate: Un pitic iese din curte și deodată dă peste o groapă. Ce face piticul? M-am blocat efectiv, nu am știut ce să răspund,și era cât pe ce să nu fiu acceptat dar a fost ok până la urmă.

Intervievator: Cum ai caracteriza EESTEC, prieteni sau familie?

Cosmin : Prieteni, pentru că pentru mine contează mai mult prietenii decât familia. E mai importantă interacțiunea și calitatea oamenilor decât sângele.

Intervievator: Consideri că s-a schimbat EESTEC de când ai intrat şi până în prezent?

Cosmin: Da, dar imi e greu să definesc ce anume. Nu contează momentul inţial sau cel final, contează fluctuaţiile de pe parcurs. Au fost multe momente bune şi rele şi din toate înveți. Important este să creşti și să te dezvolți!

Intervievator: Dacă ar fi să te întâlneşti tu, Cosmin din 2014 cu cel de dinainte să intre în EESTEC, ce sfat i-ai da?

Cosmin: După ce am intrat în organizație, eram genul de persoană care se considera deșteaptă și care comenta mereu, dar care nu se implica activ.

Să îți zic și o altă poveste pe lângă: s-a făcut o întrunire specială la KFC, despre care am aflat peste vreo 2-3 ani, pentru că voiau să mă dea afară din organizație. Din ce am înțeles de la băieți, ei mi-au făcut câteva apropo-uri, dar eu nu le-am auzit.

Momentul definitoriu pentru mine a fost primul eveniment internațional la care am fost, în Zagreb, unde m-au luat fetele la 02:00 noaptea și am discutat, m-am simțit ca acasă, deși eram atât de departe. Dacă ar fi să pun punctul pe i, când am simțit eu cu adevărat ca fac parte din EESTEC, atunci a fost. Și am zis că vreau să fac eveniment internațional și la noi: aveam obiective clare, o viziune despre cum trebuia să arate EESTEC din punctul meu de vedere. Mai apoi, din prisma aceleaşi motivaţii, am și candidat ca vice-preşedinte.

Ideea este că dacă ar fi să mă întorc la momentul 0, am avut o perioadă de 6-7 luni în care nu am făcut nimic şi sunt cu 6-7 luni în spate. Asta aş schimbă la mine.

Intervievator: Cu ce te-a ajutat pe tine EESTEC la nivel profesional?

Cosmin: Mulţi îşi dau seama de valoarea organizației după o perioadă. Eu a trebuit să muncesc, să interacționez cu oamenii, să am o serie de așteptări, să îmi doresc să ajung la un anumit nivel şi să mă lovesc de aceleași probleme de care mă loveam când eram în board în EESTEC.

Pe partea de leadership, de vorbitul cu oamenii, pe partea de relații, partea de creativitate, de ieșit din zona de confort de project management, sunt foarte multe lucruri pe care poți să le testezi și să le faci în organizație.

Pe plan profesional, mi-am făcut multe cunoştinţe la nivel european și la nivel de oameni de succes din România. Eu am ajuns la facultate ferm convins că vreau să fac Calculatoare și că vreau să devin un programator. În EESTEC, am descoperit latura această către resurse umane, care am și practicat-o aici.

Intervievator: De unde atâta putere de muncă şi determinare să faci atâtea lucruri în EESTEC?

Cosmin: Îmi dau seama de un plus de valoare atunci când fac lucruri în EESTEC. De ce am rămas în organizație? Pentru că tot timpul am găsit următorul set de provocări, mereu a existat nivelul următor, nu am făcut niciodată acelaşi lucru, nimic repetitiv. Puterea mea vine din faptul că făcând lucrurile diferit, pas cu pas învăț și cresc.

Intervievator: Ce planuri de viitor ai?

Cosmin: În EESTEC sunt în retragere, dacă pot să zic așa. Dar, bineînțeles, o să ajut tot timpul, o să răspund de fiecare dată când va fi nevoie de ajutorul meu. Pe viitor, cochetez cu zona de antreprenoriat, pornesc un job de baschet, training-uri. Nu pot să zic că ăsta este visul meu, dar deocamdată fac câteva lucruri care mă ajută să construiesc și să cresc.

Intervievator: Să presupunem că peste 5 ani intri în sediu, care crezi că va fi reacţia oamenilor?

Cosmin: O să-ţi mai zic o poveste. S-a întâmplat acum vreo 2-3 ani să fiu în sediu sâmbăta pe la 21:00. Și apare o fată debusolată, se uita pe pereți, iar eu am crezut că a greșit sala. Eram suficient de vechi în organizație, încât să știu pe toată lumea dar pe ea nu o știam. Îi zic: Bună,sunt Cosmin! Te pot ajuta cu ceva?. La care ea îmi zice: Bună, Maria! Atunci mi-am dat seama că era Maria Viziteu, una dintre fondatorii organizației. Eram foarte plăcut surprins. Cred că ăsta e sentimentul pe care aș vrea să îl aibă oamenii peste 5 ani când voi intra în sediu: să fie plăcut surprinși și să îmi pună multe întrebări.

Intervievator: Un sfat pentru actualii EESTECeri?

Cosmin: Deşi la un moment nu-ţi dai seama, EESTEC te plăteşte pentru ce faci.

Să se implice cât mai mult, să fie proactivi şi să experimenteze. După ceva timp, o să-ţi dai seama cât de mult ai crescut!

Intervievator: Un sfat pentru viitorii EESTECeri?

Cosmin: Rămâne acelaşi sfat. Un al doilea sfat, care mi se pare foarte important: să fie curajoşi în ceea ce fac. Să se bată pentru o poziţie, să învețe din greșeli și să creadă în ceea ce fac.

 

Momentul definitoriu pentru mine a fost primul eveniment internațional la care am fost, în Zagreb, unde am discutat multe aspecte cu fetele de acolo, undeva la 02:00 noaptea. M-am simțit ca acasă, deși eram atât de departe. Dacă ar fi să pun punctul pe i, când am simțit eu cu adevărat ca fac parte din EESTEC, atunci a fost. Și am zis că vreau să fac eveniment internațional și la noi: aveam obiective clare, o viziune despre cum trebuia să arate EESTEC din punctul meu de vedere. Mai apoi, din prisma aceleaşi motivaţii, am și candidat ca vice-preşedinte.