Nume: Cătălin Şmocot

Facultate: Anul 4, Automatică şi Calculatoare

Locul naşterii: București

Ocupaţie: Preşedinte eeStec LC Bucharest

eeStec-er since 2011

 

 

Intervievator: Judecând după matematica noastră, eşti membru de 3 ani în organizaţie. Cum ai descrie experienţa ta în eeStec, folosind doar 3 cuvinte?

Cătălin: Energie, echipă, academic.

Intervievator: Ce te-a determinat să rămâi în eeStec de-a lungul anilor?

Cătălin: Ok, nu o să spun doar “energie, echipă, academic”. Aşa cum se întamplă de multe ori într-o organizaţie, există o perioadă moartă, timp în care nu s-a lucrat la evenimente eeStec. Pur și simplu m-am pierdut după mentorat. Totuşi, m-a ţinut ceva aproape: oamenii aflați atunci în Board. La scurt timp după ce am reluat legătura cu ei, au început să apară evenimente și implicarea mea a crescut. Practic, comunitatea din eeStec și activitatea m-au determinat să rămân de-a lungul anilor.

Intervievator: Ce planuri de viitor ai pentru următorii 2 ani?

Cătălin: In anul următor, imediat după mandatul Board-ului, imi propun să lucrez mai mult în eeStec la nivel internațional. Acum sunt Board Assistant la PR, dar aş dori să fiu o parte activă a echipei de la Internațional și de ce nu, peste un an sau doi, să fac parte din Board-ul Internațional? Aș recomanda acest drum tuturor membrilor noștri: să reușești la nivelul LC-ului tău, să faci treabă local, dar să te îndrepți în timp către eeStec Internațional. Poți să faci treabă chiar pe ambele planuri și e foarte important pentru toți membrii noștri să nu se oprească doar aici, să aplice și la Internațional, să ia legătura cu responsabilii de acolo și să se întoarcă cu o experientă mai bogată.

Intervievator: Ai fost la 3 ICE-uri pană acum. Care sunt cele mai frumoase amintiri ale tale?

Notă: ICE (Inner Circle of EESTEC) este un weekend motivaţional dedicat membrilor noi ce aplică în organizaţie şi care trec de perioada de mentorat, este un moment propice pentru a începe procesul de knowledge-transfer între membrii organizaţiei.

Cătălin: Au fost multe momente importante, fie ele amuzante sau serioase. Am venit doar cu un bagaj de haine şi am plecat în plus cu un bagaj de cunoștinte şi de amintiri, dupa fiecare ediţie. Training-ul de branding personal de la ICE-ul meu a fost unul cu adevarat deosebit, dar să nu uităm şi de training-urile lui Pîrvu, ajunse deja un trademark. În următorii doi ani, am fost şi DJ şi am putut observa petrecerea şi din alt punct de vedere: interacţiunea dintre noi şi cât de uşor sau greu se pot integra membrii în orice mediu.

Intervievator: În ce departamente ai activat din 2011 și pană acum?

Cătălin: In afară de HR, am făcut parte pe rând din toate departamentele. Am început cu puțin PR, am făcut FR (mai ales pentru evenimentele trecute) și acum țin legătura cu celelalte comitete locale eeStec, asumându-mi un rol de Persoană de Contact.

Intervievator: Cum te-a ajutat eeStec să ajungi cine ești acum?

Cătălin: Organizarea foarte bună a timpului este o problemă mare a mea şi a generaţiilor noastre. Depinde doar de noi cum alegem să ne cheltuim (cum îi place englezului să spună) timpul liber. Facultate facem cu toții, așa că timpul liber o să te departajeze într-un fel de ceilalti. O să enumar o serie de aptitudini dobândite în acești 2 ani: skill-urile de prezentare și de comunicare, project & time management, lucru în echipă, relaţii interumane şi de natură academică, toate m-au format până în punctul în care sunt acum.

Intervievator: Eşti Cătălin Şmocot, Preşedinte eeStec Bucureşti. Eşti voluntar şi student, la momentul actual. Dar ce te vezi făcând în plan profesional, în viitor?

Cătălin: Avand în vedere profilul facultații mele și ceea ce am învațat pănă acum, pot spune cu sigurantă că voi face ceva în domeniul IT. Știu că pare vag, dar nu pot preciza tipul de job spre care țintesc. Iți pot spune sigur doar că voi face ceva care imi place. Cred că este important ca, indiferent de ce iți alegi, să faci ceva ce te face pe tine fericit și să nu pierzi timpul, încercând să te convingi ca ești mulțumit cu o slujbă ce nu iți aduce deloc satisfactie.

Intervievator: Imagineaza-ți că vii peste doi ani și deschizi ușa sediului. Care crezi ca e reacția oamenilor dinauntru?

Cătălin: O să observ cât de bine arată sediul renovat. Nu cred că o să fie o reacție diferită, în mod cert ne-am saluta și am discuta. Nu văd o depărtare în următorii doi ani fața de eeStec București și nu văd niciun motiv pentru care discuția nu ar fi altfel decât una familiară și caldă între mine și cei dinăuntru.

Intervievator: În ce categorie plasezi oamenii din eeStec, familie sau prieteni?

Cătălin: Simplu, undeva la mijloc. Dacă “Prieteni” și “Familie” ar fi doua muțimi, întersecția ar fi eeStec.

Intervievator: Ce iți mai aduci aminte de la mentoratul tău?

Cătălin: Pentru că nu vreau să uit pe nimeni, o să vorbesc despre situatii și întâmplari în care au fost implicaţi mai mulți oameni. Îmi aduc aminte cu mare drag de perioada mea de mentorat și de ziua în care ne-am prezentat proiectul final, într-o sala de la etajul 3, cu mulţi membrii din eeStec. Propunerea noastră avea în vedere ecologia şi chiar căpătase o forma foarte tare, dar din pacate nu a mai fost susţinută mai târziu şi nu s-a implementat. Dupa prezentare, am primit scrisoarea din care am aflat că trecusem cu bine de perioada de mentorat.

Intervievator: Ce poti să ne spui despre experiența ta din evenimentele internaționale?

Cătălin: Primul meu eveniment internațional a fost în Atena și am participat alături de Mihaela Mărăcine, un fost CP al LC-ului nostru. Am luat parte la niște traininguri exceptionale despre scriere de granturi, soft skills și comunicare. Contactul cu eeStec Internațional a fost ca o revelaţie pentru mine, a fost o schimbare majoră de percepţie între ceea ce credeam eu că este şi ce am întâlnit acolo.

După Atena, au urmat Hamburg, Talinn și Munich, dar de departe cea mai placută experienta am trăit-o în Talinn. Au fost cei mai mulți oameni adunați acolo, cu ocazia eeStec Chairpersons Meeting (ECM). La astfel de evenimente ai șansa să cunoști eeStec Internațional dintr-o lovitură, te ajută să iți faci o imagine asupra modului în care tratează alții problemele lor în organizație și cum sunt ei structurați. O să fiți surprinsi, dar eeStec București diferă total față de eeStec Atena sau eeStec Skopje, au alte departamente și isi impart diferit atribuțiile. ECM te ajută să te întorci în LC și să îmbunatățești eeStec pe plan local. Credeam înițial că nu e nicio diferentă de structură între noi și celelalte LC-uri, dar am aflat, spre exemplu, că PR-ul nostru e unul dintre cele mai tari din eeStec. Suntem buni!

Intervievator: Poți să ne povestesti și despre cel mai fain eveniment Internațional la care ai fost în echipa de organizare?

Cătălin: Energy Always A Challenge IV, workshopul care s-a terminat la începutul lunii trecute. Organizarea unui eveniment Internațional ajută mult la construirea imaginii pe care o avem, în cadrul Universitatii. Conform statutului, scopul nostru este acela de a organiza evenimente academice: lumea trebuie să audă de ele, să participe cu drag, să plece cu o serie de noţiuni cel puţin înteresante şi să revină la workshopurile noastre viitoare.

Ducerea la îndeplinire a EAC IV a fost un lucru foarte bun, deoarece a fost primul în decurs de un an și jumatate. Din punctul meu de vedere şi al board-ului, evenimente eeStec ar trebui să avem cel puțin de două ori în fiecare an și spun asta deoarece imaginea noastră nu crește asa ușor și cea mai accesibila soluție este să organizezi evenimente academice. Nu am ales niciodată țntre puține și bune sau multe și lipsite de calitate, ci am aplicat reţeta evenimente numeroase și importante.

La EAC IV, ca şi la celelate workshopuri ale noastre, am pus accent pe partea înternaționala şi dimensiunea înterculturală de care cei 25 de studenți români participanți se pot bucura, având șansa să relaționeze cu oameni din societăţi diferite şi cu mentalităţi occidentale/orientale. Sunt programe foarte bine finanțate, la care ai acces destul de greu, care încearcă să aducă oameni din afară și să formeze echipe mixte, pentru schimburi de experiența. Noi facem asta foarte ușor, foarte bine, gratuit, iar politehniștii trebuie să afle de ele, fiindcă pentru studenți le facem!

Intervievator: Dacă ar fi să dai un sfat eeStecerilor, care ar fi acela?

Cătălin: In eeStec trebuie să înveti să devii un bun DJ. Stiți ce face un DJ? Un DJ mixează în general două piese: pe langă piesa care se aude acum, ai în cealaltă parte piesa care urmează să se audă, iar rolul tău este acela de a le sincroniza. Dacă pui acest exemplu peste un eeStec-er, ai avea de mixat facultatea cu timpul liber. Odata ce înveti să pui bine în balanţă tot ce înseamnă teste, laboratoare, parțiale, cu timpul liber în care treci pe la eeStec și reușești să înveți lucruri pe care nicio facultate nu te învața cum să le faci (să organizezi proiecte, să iei parte la traininguri, să dai feedback corect), atunci poți spune cu siguranța că esti pregătit să evoluezi în viitoarea ta carieră. Şi, de ce nu, şi-n viaţă!

Nu stați pe gânduri, mergeți la pupitru și încercați în fiecare zi să mixati cât mai bine timpul liber cu facultatea. Dacă aveți dubii, apelati la mine, board sau mebrii mai vechi, cu toții avem sfaturi pentru voi și vă putem ajuta în orice problemă pe care o întampinați. Puteîi pune și 3 piese, mai adaugaîi și un job și o să fie din ce în ce mai frumos. O să iasa un adevarat hit!

Intervievator: Am vorbit atât de multe despre timp liber și ce îţi place să faci, încât nu putem să încheiem decât cu întrebarea: ce hobby-uri ai?

Cătălin: Mie imi place astronomia, imi place atat de mult încat am găsit și o cale să imi fac licența în astronomie. Din fericire, am avut șansa să gasesc o bază comuna între ceea ce am învațat în timpul facultații și domeniul astronomiei. O să încerc să fac niște algoritmi de procesare a unor imagini, astfel încât să imi dau seama de compoziția unor asteroizi din imaginile pe care le preiau de la telescop.

Daca iți place acel ceva, nu mai sta pe gânduri și agaţă-te de el, până reuşeşti să îl faci!