“Computer Integrated Surgery” a fost un eveniment de neuitat.

In sine, a fost o conferinta organizata de EESTEC LC Budapest in colaborare cu Siemens Healthcare si Budapest Univeristy of Technology and Economic formata din 2 zile de lecturi tinute de profesori de renume din toata lumea, o zi de practica hands-on si 2 zile de prezentari tinute de membrii participanti.

Ajunsi cu masina in Budapesta, am fost intampinati de coordonatorul evenimentulu, ne-am lasat bagajele intr-un hotel de 3* cu conditii mai mult decat decente, si am fost la prima bere a evenimentului alaturi de ceilalti participanti deja ajunsi. Grupul a fost foarte calduros si primitor, ne-am integrat super repede.

Cele 2 zile de lecturi care au urmat au fost impresionante, fiind tinute de profesorii care au lucrat in cercetarea si dezvoltarea celor mai renumiti roboti pentru interventii chirurgicale. Anumite poze erau cam greu de suportat, anumiti profesori aveau glume foarte macabre( umor de chirurgi, n-ai ce sa le faci ). Dar pe cat de interesante au fost, pe atata de obositoare ! Pentru a intelege toate cele prezentate, iti trebuia un minim de background in electronica medicala sau medicina pentru a putea intelege termenii prezentati, plus 8 ore zilnic de stat in banci, pentru mine, nu a fost ceva obisnuit :) !

La sfarsitul celei de-a 2-a zi, daca nu ma insel, am avut parte de o croaziera pe Dunare, ce a inclus o cina festiva, alaturi de profesori care parca peste noapte devenisera putin mai umani si puteam discuta cu ei subiecte diverse, de la probleme legate de universitatile de unde venim, pana la pareri despre locuri vizitate in lume, preferinte in bautura si nu numai. A fost un moment de bonding pentru intreg grupul, timp de 3 ore, ne-am pus in atmosfera de petrecere pentru o seara petrecuta in club!

Partea practica a fost si ea interesanta, am avut parte de un training in chirurgie laparoscopica tinuta in cadrul facultatii de medicina din Budapesta. Cea mai solicitanta zi totusi a fost cea in care a trebuit sa tin o prezentare in fata publicului format din profesori si studenti din toate colturile Europei. Sincer, nu mai tin minte nimic din ce am zis, am fost pe modul auto, dar dupa ce am terminat mi-am primit fare-share-ul de aplauze si mi s-a spus ca m-am descurcat bine, lumea a inteles ce am avut de zis, si astfel, momentul a trecut mai departe.

City-rally-ul a fost fara indoiala cel mai frumos moment al workshopului. Scriind in intarziere acest articol, dupa alte 2 evenimente in EESTEC, pot sa zic ca a fost cea mai frumoasa seara, petrecuta in cartierul Castelului din Budapesta. Membrii lc-ului din Budapesta ne-au pregatit cu mare atentie fiecare detaliu, membrii care au fost alaturi de noi stiau istoria Budapestei pe derost  si am apucat ca in 4 ore sa vedem cele mai frumoase privelisti pe care Budapeste si Dunarea ti le putea oferii!

O alta seara interesanta a fost cea de la baile termale, unde ne-am putut bucura de una din resursele naturale ale capitalei Ungariei, si anume izvoarele termale, in numar de 123 in toata capitala. Noi am fost la cea mai veche locatie, un complex impresionant cu piscine cu apa termala cu  temperaturi variate.

Singura seara pe care nu pot sa mi-o amintesc din anumite motive este seara internationala, petrecuta intr-un parc in mijlocul Budapestei, impreuna cu zeci de studenti si tineri. Acolo am degustat toate bunatatile din tari cum ar fi Rusia, Bosnia, Elvetia, Germania, Portugalia, Olanda, Italia si… cine mai stie de unde… Acum…Pozele pe facebook pot spune mai multe decat imi amintesc, dar cu siguranta a fost o seara de distractie si caterinca in mijlocul Budapestei.

Ultima noapte a evenimentului ne-am petrecut-o langa lacul Balaton, unde membrii ne-au gatit la ceaun si foc de lemne un gulas unguresc superb si unde am apucat sa ne impartasim cu totii ultimele parerei despre eveniment. Tot acolo am fost la un Adventure Park cu trasee prin copaci, tiroliene la inaltime si alte jucarii extreme la 15-20 metrii in aer:D

Per total, este cel mai bun eveniment EESTEC la care am participat vreodata, cu o organizare impecabila, contitii exceptionale si un LC super de treaba si primitor. Cu inima deschisa va recomand sa participati la urmatorul lor eveniment, baietii stiu sa se organizeze si sa va ofere o experienta de neuitat!

Rami Hanganu